Βλεφαρόπτωση

Αναφέρεται στην πτώση ενός ή και των δύο βλεφάρων των οφθαλμών. H βλεφαρόπτωση μπορεί να διακριθεί:

Σε συγγενή βλεφαρόπτωση, που είναι παρούσα κατά τη γέννηση και οφείλεται σε αδυναμία του μυός που σηκώνει το βλέφαρο (ανελκτύρας), στη σύσπαση και χαλάρωση του. Στην περίπτωση που καλύπτει το οπτικό πεδίο του οφθαλμού, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί γιατί μπορεί να οδηγήσει σε αμβλυωπία.

Σε επίκτητη βλεφαρόπτωση που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου και μπορεί να είναι:

  • Απονευρωτική, κατά την οποία με το χρόνο ο τένοντας του ανελκτήρα μυός του βλεφάρου αποκολλάται από τη θέση του
  • Νευρολογική, κατά την οποία η βλεφαρόπτωση οφείλεται σε δυσλειτουργία του νεύρου που ελέγχει τον ανελκτήρα μυ
  • Μυοπάθεια, κατά τις οποίες συστηματικές παθήσεις λειτουργιάς των μυών επηρεάζουν και τον ανελκτύρα του βλεφάρου (π.χ. myasthenia gravis)

Όλοι οι ασθενείς με βλεφαρόπτωση ακόμα και αν δεν τους δημιουργεί πρόβλημα στην όραση, θα πρέπει να αξιολογούνται από έναν εξειδικευμένο οφθαλμίατρο που θα προβεί στη διάγνωση της πάθησης μακροσκοπικά και με ειδικά τεστ για να διακρίνει τον τύπο της.

H βλεφαρόπτωση αντιμετωπίζεται μόνο χειρουργικά από χειρουργούς οφθαλμίατρους με εξειδίκευση στη χειρουργική των βλεφάρων. Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλα τα είδη βλεφαρόπτωσης με εξαίρεση νευρολογικές παθήσεις, όπως είναι η μυασθένεια οπότε και ο ασθενής παραπέμπεται σε νευρολόγο για θεραπεία.

Υπάρχουν τρεις τεχνικές για την αποκατάσταση της βλεφαρόπτωσης:

  • Η βράχυνση του ανελκτύρα μυ με τομή στην άνω βλεφαρική αύλακα
  • Η εκτομή του μυ του Müller, εσωτερικά χωρίς ράμματα
  • Η ανάρτηση του βλεφάρου στο μετωπιαίο μυ σε περιπτώσεις ανεπαρκούς λειτουργίας του ανελκτύρα

Η επιλογή της μεθόδου εξαρτάται από την βαρύτητα και το είδος της βλεφαρόπτωσης. Η μετεγχειρητική αγωγή του ασθενούς μετά από επέμβαση αποκατάστασης βλεφαρόπτωσης αποτελείται από μικτές αλοιφές αντιβιοτικού και κορτιζόνης και συνιστάται αποφυγή τριψίματος του οφθαλμού και επαφή του με νερό για 1 εβδομάδα. Οι επιπλοκές είναι πολύ σπάνιες. Οι πιο συχνές είναι το πρήξιμο και η εκχύμωση (μελάνιασμα) του βλεφάρου. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί επανεπέμβαση λόγω μη πλήρους αποκατάστασης ή μερικής υποστροφής της πάθησης.

testimonialsBanner

Κλείστε Online Ραντεβού

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά!

captcharefresh