Εκτρόπιο

Περιγράφει την πάθηση κατά την οποία το κάτω βλέφαρο στρέφεται προς έξω, καθώς και τη χαλάρωσή του που το απομακρύνει από τον οφθαλμό.

Τα αίτια του εκτροπίου είναι:

  • Γενική χαλαρότητα των ιστών γύρω από τον οφθαλμό και των τενόντων στις έσω και έξω γωνίες των βλεφάρων
  • Τραύμα κάτω βλεφάρου
  • Δυσλειτουργία προσωπικού νεύρου (δευτερεύων εκτρόπιο)

Τα συμπτώματα της πάθησης είναι κυρίως:

  • Η δακρύρροια, διότι το δακρυϊκό σημείο που παροχετεύει τα δάκρυα δεν είναι σε επαφή πια με τον οφθαλμό. Έτσι τα δάκρυα διαχέονται ελεύθερα προς το μάγουλο
  • Ερεθισμός, ερυθρότητα και πόνος, καθώς τα βλέφαρα δε κλείνουν πλήρως, η ύγρανση και λίπανση της οφθαλμικής επιφάνειας δεν πραγματοποιείται ορθά και το αποτέλεσμα είναι επιπεφυκίτιδες, εκδορές επιπεφυκότα και ξηροφθαλμία.

Η διάγνωση του εκτροπίου πραγματοποιείται με βάση την κλινική εικόνα μακροσκοπικά ή με τη βιομικρόσκόπηση στη σχισμοειδή λυχνία. Πρέπει να πραγματοποιείται από εξειδικευμένους οφθαλμιάτρους, καθώς ο σχεδιασμός της αντιμετώπισης πραγματοποιείται με βάση την κλινική εικόνα και το μέγεθος της βλάβης του ασθενούς.

Η αντιμετώπιση του εκτροπίου πραγματοποιείται από ειδικούς χειρουργούς οφθαλμίατρους με υποειδικότητα στη χειρουργική των βλεφάρων. Οι επεμβάσεις που εφαρμόζονται διαρκούν περίπου 30 λεπτά έως 1 ώρα και πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία ή μέθη. Ανάλογα με το αίτιο που προκάλεσε το εκτρόπιο εφαρμόζονται διάφορες τεχνικές.

Η μετεγχειρητική αγωγή του ασθενούς μετά από επέμβαση αποκατάστασης εκτροπίου αποτελείται από μικτές αλοιφές αντιβιοτικού και κορτιζόνης και συνιστάται αποφυγή τριψίματος του οφθαλμού και επαφή του με νερό για 1 εβδομάδα. Οι επιπλοκές είναι πολύ σπάνιες. Οι πιο συχνές είναι το πρήξιμο και η εκχύμωση (μελάνιασμα) του βλεφάρου. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί επανεπέμβαση λόγω μη πλήρους αποκατάστασης ή μερικής υποστροφής της πάθησης.

testimonialsBanner

Κλείστε Online Ραντεβού

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά!

captcharefresh