Αποφοίτησε απο το Λύκειο Βουλιαγμένης, το 1995, με Άριστα. Ύστερα από επιτυχή δοκιμασία στις Πανγερμανικές Εισαγωγικές Εξετάσεις, εισήχθηκε στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου «Ιωάννης Γουτεμβέργιος» στο Μάιντς-Γερμανίας, όπου και φοίτησε από τον Οκτώβριο του 1996. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε επιτυχώς στα τέσσερα μέρη των υποχρεωτικών Πανγερμανικών Ιατρικών Εξετάσεων. Αποφοίτησε από την Ιατρική σχολή το Νοέμβριο του 2003.
Καθοριστική για τη στροφή του προς την Οφθαλμολογία, στάθηκε η γνωριμία του με το διαπρεπή επιστήμονα Καθηγητή Ιωάννη Παλλήκαρη, κοντά στον οποίο, στο τμήμα Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, πραγματοποίησε κατά το τελευταίο έτος των σπουδών του τετράμηνη πρακτική εξάσκηση. Κατά τη στενή παρακολούθηση των εργασιών του τμήματος υπό την εποπτεία του Διευθυντού του, Καθηγητή Ιωάννη Παλλήκαρη, άρχισε να μυείται στα περίπλοκα μονοπάτια της Οφθαλμολογίας, το ευρύτατο ερευνητικό και θεραπευτικό πεδίο της οποίας επέδρασαν αποφασιστικά στην επιλογή του, να διαλέξει τη συγκεκριμένη ειδικότητα.
Μετά την αποφοίτηση του απο την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μάιντς, ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία ως επιστημονικός συνεργάτης, στο Βαρδινογιάννειο Εργαστήριο Μεταμοσχεύσεων και Μικροχειρουργικής του Οφθαλμού (ΒΕΜΜΟ) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, υπό τη διεύθυνση του πρώτου του Δασκάλου, Καθηγητή Ιωάννη Παλλήκαρη. Κατά την παραμονή του εκεί, εργάστηκε στον τομέα της διαθλαστικής χειρουργικής (διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού), και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με καταξιωμενούς διαθλαστικούς χειρουργούς, από τους οποίους αναφέρει τους Δρ. Ιωάννη Ασλανίδη και Δρ. Βικεντία Κατσανεβάκη. Επίσης συμμετείχε ενεργά στην εκπόνηση επιστημονικών εργασιών του τμήματος, καθώς και σε αρκετές ημερίδες και συνέδρια.
Το 2004 προσλαμβάνεται ως άμισθος ιατρικός συνεργάτης του Οφθαλμιατρείου Αθηνών, ενός από τα πρώτα εξειδικευμένα αποκλειστικά στην αντιμετώπιση παθήσεων του Οφθαλμού Νοσοκομεία διεθνώς, ιδρυθέντος ήδη απο το 1843. Για έξι χρόνια ήταν υπεύθυνος των προεγχειρητικών και μετεγχειρητικών ελέγχων του τμήματος Διαθλαστικής Χειρουργικής. Στο διάστημα αυτό πραγματοποίησε πάνω απο 5000 προεγχειρητικούς ελέγχους, ενώ παρακολούθησε στενά τη μετεγχειρητική πορεία άνω των 2000 ασθενών. Παράλληλα υπήρξε προσωπικός βοηθός του πρώην Διευθυντή του Οφθαλμιατρείου Δρ. Νικολάου Μακρή.
Το 2011 διορίστηκε έμμισθος ειδικευόμενος οφθαλμίατρος στην Α’ Κλινική του οφθαλμιατρείου Αθήνων υπό τη διεύθυνση του Δρ. Αρτέμιου Κανδαράκη.
Κατά τη διάρκεια της ειδικότητάς του και με την αρωγή του Δρ. Νικολάου Μακρή, του άλλου μεγάλου δασκάλου του, απασχολήθηκε σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου, εξωτερικά και τακτικά ιατρεία, τμήμα γλαυκώματος, τμήμα αμφιβληστροειδούς, τμήμα στραβισμού και τμήμα ραγοειδούς και φλεγμονών. Από την πρώτη ημέρα της ειδικότητάς του βρέθηκε δίπλα σε έμπειρους οφθαλμοχειρουργούς, πραγματοποιώντας μεγάλο αριθμό επεμβάσεων στα χειρουργεία του νοσοκομείου και στο τμήμα Λέιζερ.
Η χειρουργική και κλινική του εμπειρία οδήγησε στην επιτυχή ανάδειξή του σε χειρουργό οφθαλμίατρο, κατόπιν γραπτών και προφορικών εξετάσεων στην Αθήνα, από τριμελή επιτροπή εξεταστών του Πανεπιστημίου Ιατρικής και Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Ο Δρ. Σπύρος Νίκας είναι επίσης Διπλωματούχος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Οφθαλμολογίας (FEBO), τίτλος που απέκτησε στο Παρίσι ύστερα από γραπτή και προφορική δοκιμασία.
Κατέχει άδεια ασκήσεως ιατρικού επαγγέλματος τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Γερμανία, ενώ απο το 2005 αποτελεί μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και των Ιατρικών Συλλόγων των Γερμανικών ομοσπονδιακών κρατών Ρηνανίας-Παλατινάτου και Έσσης.
Εκτός από την Ελληνική και Γερμανική, οι οποίες είναι και μητρικές του γλώσσες, ο Σπύρος Νίκας κατέχει άπταιστα και την Αγγλική (Proficiency).
Είναι μέλος της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρίας, της Ελληνικής Εταιρίας Ενδοφακών και Διαθλαστικής χειρουργικής, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργών Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής και της Διεθνούς Εταιρίας Διαθλαστικής Χειρουργικής.
Είναι εξειδικευμένος στη Χειρουργική-Λέιζερ για τη διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού και σε χειρουργεία αφαίρεσης καταρράκτη. Επίσης κατέχει ειδική άδεια, κατόπιν συμμετοχής σε κλινικά και πρακτικά σεμινάρια, τοποθέτησης σε ασθενείς, φακικών ενδοφακών για τη διόρθωση πολύ υψηλών αμετρωπιών ( μυωπίας και υπερμετρωπίας με αστιγματισμό ή χωρίς), που δεν μπορούν να υποβληθούν σε θεραπεία με Λέιζερ. Βρίσκεται σε συνεχή ενημέρωση για την πρόοδο της θεραπείας της πρεσβυωπίας με λέιζερ ή χωρίς. Επίσης με τη βοήθεια των πολύπειρων συνεργατών του, μπορεί να αντιμετωπίσει όλο σχεδόν το φάσμα των οφθαλμοχειρουργικών επεμβάσεων.
Κατά τη διάρκεια της ενδεκάχρονης παραμονής του στο Οφθαλμιατρείο Αθηνών εκτός από τα προαναφερθέντα, συμμετείχε ενεργά στην εκπόνηση επιστημονικών εισηγήσεων, εργασιών και ανακοινώσεων που παρουσιάστηκαν σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια ή δημοσιεύτηκαν σε παγκοσμίου φήμης οφθαλμολογικά περιοδικα. Επίσης συμμετείχε σε πολυάριθμα οφθαλμολογικά συνέδρια τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Το 2015 αποφασίζει να συνεχίσει την επαγγελματική του πορεία ως Χειρουργός Οφθαλμίατρος, στον ιδιωτικό τομέα. Για το σκοπό αυτό ίδρυσε το MedifEye-Institute στην Κηφισιά Αττικής, του οποίου αποτελεί επιστημονικός και ιατρικός διευθυντής. Με κινητήριο δύναμη τη μεγάλη αγάπη του για την Οφθαλμολογία, την πολύπειρη κλινική και επιστημονική του κατάρτιση τόσο στη Διαγνωστική όσο και στη Χειρουργική Αντιμετώπιση παθήσεων του Οφθαλμού, και με τη συνδρομή της ικανής ομάδας του και του εξοπλισμού του Ινστιτούτου, που επιτρέπει ένα ευρύτατο πεδίο προσφοράς υπηρεσιών, ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Σπύρος Νίκας θα συνεχίσει να συνεισφέρει στον αγώνα για την επίλυση των πάσης φύσεως οφθαλμολογικών παθήσεων, με μοναδικό του πάντα γνώμονα τον Ασθενή και την εξάλειψη των προβλημάτων του.