Η αποκόλληση του υαλοειδούς είναι στις περισσότερες περιπτώσεις μία ακίνδυνη για τον οφθαλμό κατάσταση και συνοδεύεται απο τα εξής συμπτώματα:
- Μυϊοψίες ή «μυγάκια» που περιφέρονται μπροστά από το οπτικό πεδίο, αλλά ουσιαστικά αποτελούν συρρικνώσεις υαλοειδούς που σκιάζονται στον αμφιβληστροειδή. Πρέπει να σημειωθεί οτι τα συμπτώματα των μυϊοψιών μπορεί να προϋπάρχουν και πριν την οπίσθια αποκόλληση του υαλώδους, το χαρακτηριστικό όμως της πάθησης είναι η απότομη άυξησή τους και η έντονη ενόχληση των ασθενών από αυτές.
- Φωταψίες ή λάμψεις που αναφέρονται ή γίνονται αντιληπτές από τους ασθενείς ως αστραπές.
Ασθενείς που διαμαρτύρονται για μυϊοψές ή φωταψίες, οπότε και υπάρχει η υποψία οπίσθιας αποκόλλησης του υαλοειδούς σώματος πρέπει πάντοτε να επισκέπτονται οφθαλμίατρο και να υποβάλλονται σε:
- Μέτρηση της καλύτερα διορθούμενης οπτικής οξύτητας
- Βυθοσκόπηση, μετα από μυδρίαση , με ειδικούς φακούς που απεικονίζουν την κατάσταση του υαλώδους σώματος και του αμφιβληστροειδούς του οφθαλμού
Στις περισσότερες περιπτώσεις κατά τη βυθοσκόπηση του αμφιβληστροειδούς του οφθαλμού πιστοποιείται η διάγνωση της οπισθίας αποκόλλησης του υαλοειδούς σωματος, από την ύπαρξη ενός ολόκληρου ή μερικού δακτυλίου, που ονομάζεται «Weiss Ring», ο οποίος εμφανίζεται έμπροσθεν του οπτικού νεύρου. Ο δακτύλιος αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος απο τις άλλες συρρικνώσεις του υαλώδους που παρατηρούμε κατά τη βυθοσκόπηση. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να έχει και το σχήμα άμορφης μάζας.
Η βυθοσκόπηση πρέπει να γίνεται με τρικατοπτρικό φακό Goldmann, ή έμμεσα με τον ασθενή σε οριζόντια στάση και φακό 20 D, έτσι ώστε να έχουμε καλή ορατότητα και στην περιφέρεια του αμφιβληστροειδούς
Κατά την βυθοσκόπηση μπορεί να διαγωσθούν επίσης:
- Μικροαιμορραγίες, όταν η αποκόλληση έχει πραγματοποιηθει σε περιοχή αγγείου αμφιβληστροειδούς (σε μεγάλες αιμορραγίες –πολύ σπάνια- μειώνεται η οπτική οξύτητα του ασθενους δραματικά και χρήζει αναμονής ή και επέμβασης)
- Ρωγμές αμφιβληστροειδούς, κατά τις οποίες έχει «σκιστεί» κάποιο τμήμα αμφιβληστροειδούς κατά την αποκόλληση του υαλώδους. Οι ρωγμές αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε συσσώρευση υγρού κάτω από τον αμφιβληστροειδή και τελικά σε αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Γι αυτό πρέπει να αντιμετωπίζονται με θερμικό laser, που τις περιχαρακώνει και ουσιαστικα αποκλείει επερχόμενους κινδύνους.
- Αρχόμενη αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, καθώς ενδέχεται να προκαλεί τα ίδια συμπτώματα με την οπίσθια αποκόλληση υαλώδους. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση και η πρόγνωση είναι τόσο καλύτερη, όσο νωρίτερα πραγματοποιηθεί η επέμβαση.
Η συχνότητα της οπίσθιας αποκόλλησης του υαλοειδούς εξαρτάται από την ηλικία και έχει σχέση με το διαθλαστικό σφάλμα του οφθαλμού. Έτσι:
- Το ποσοστό εμφάνισης αυξάνει από την ηλικία των πενήντα μέχρι ηλικία των ενενήντα, από 5% έως 85% αντίστοιχα.
- Οι μύωπες πάνω απο 6 διοπτρίες έχουν κατα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό πιθανότητα, να εμφανίσουν οπίσθια αποκόλληση υαλώδους ακόμα και σε νεαρή ηλικία.
Η οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς εάν δε συνοδεύεται από μεγάλες αιμορραγίες, ρωγμές ή σπανιότερα αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, δεν προκαλεί βλάβες στην υγεία του οφθαλμού και δε χρήζει αντιμετώπισης.
Οι καλοήθεις μυϊοψίες ή φωταψίες που αντιλαμβάνονται οι ασθενείς που πάσχουν από οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς, συνήθως μειώνονται μετά από 1 έως 3 μήνες αλλά και συνηθίζονται, χωρίς πλέον να ενοχλούν.
Σε περιπτώσεις ασθενών που συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για έντονες μυϊοψίες, μπορεί να εφαρμοστεί θεραπεία με Nd:Yag laser που καλείται laser υαλοειδεόλυση. Ακτινοβολείται το αποκολλημένο οπίσθιο υαλοειδές σωμα και θρυμματίζεται σε πολύ μικρά μέρη που δεν ενοχλούν πλέον τον ασθενή.
Η χειρουργική λύση της απαλλαγής από τα ακίνδυνα συμπτώματα μυϊοψιών είναι η επέμβαση υαλοειδεκτομής. Η εφαρμογή της όμως πρέπει να περιορίζεται σε ελάχιστες περιπτώσεις ασθενών, που τα συμπτώματα της οπίσθιας αποκόλλησης επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους. Θα πρέπει πριν την πραγματοποίηση της επέμβασης να εξηγηθεί στον ασθενή, ότι πρόκειται για μία σοβαρή επέμβαση και να ερωτηθεί εάν πραγματικά επιθυμεί να προβεί σε μία τέτοια διαδικασία, που θα αντιμετωπίσει μία κατάσταση που δεν απειλεί την όρασή του.