Πτερύγιο

Αποτελεί μία υπερτροφική ανάπτυξη του ινοαγγειακού ιστού του επιπεφυκότα, η οποία ξεκινά συνήθως από τον έσω κανθό και επεκτείνεται μέχρι τον κερατοειδή. Τα αίτια δημιουργίας του πτερυγίου δεν είναι ακριβώς γνωστά. Σημαντικό ρόλο φαίνεται όμως ότι παίζει η έκθεση του οφθαλμού στην ηλιακή ακτινοβολία, στον αέρα και στη σκόνη. Το πτερύγιο έχει τριγωνικό σχήμα. Σε αρχικά στάδια προκαλεί ερυθρότητα και αίσθηση ξένου σώματος, στη συνέχεια όμως καθώς μεγαλώνει, μπορεί να προκαλέσει μείωση της όρασης είτε δημιουργώντας αστιγματισμό, είτε καλύπτοντας το κέντρο του κερατοειδούς εμποδίζοντας τα φωτεινά ερεθίσματα να περάσουν μέσα από την κόρη.

Διαγνώσκεται μακροσκοπικά εάν είναι μεγάλο ή κατά τη βιομικροσκόπηση με τη σχισμοειδή λυχνία.

Το πτερύγιο αντιμετωπίζεται χειρουργικά στην περίπτωση που:

  • Εμποδίζει την όραση, καθώς είναι τόσο μεγάλο που έχει φτάσει στον οπτικό άξονα
  • Δημιουργεί μεγάλο αστιγματισμό που δε διορθώνεται ορθά με γυαλιά
  • Φλεγμαίνει συχνά, παρουσιάζοντας έντονη ερυθρότητα που ενοχλεί τον ασθενή
  • Ο ασθενής επιθυμεί να το αφαιρέσει για αισθητικούς λόγους

Η επέμβαση κρατάει περίπου 30 λεπτά υπό τοπική αναισθησία. Επειδή για την αφαίρεσή του ξύνεται ο κερατοειδής και πραγματοποιείται μερική αφαίρεση επιθηλίου, πρέπει να κλειστεί ο οφθαλμός με σφικτική επίδεση ή να τοποθετηθεί θεραπευτικός φακός επαφής για 2-3 ημέρες μέχρι να κλείσει το τραύμα στον κερατοειδή. Τα ράμματα του επιπεφυκότα αφαιρούνται μετά από 10 ημέρες, εκτός αν τοποθετήσουμε απορροφήσιμα ράμματα που πέφτουν μόνα τους.

Η μετεγχειρητική αγωγή περιλαμβάνει κολλύρια και οφθαλμική αλοιφή που περιέχουν κορτιζόνη και αντιβίωση για 10 ημέρες περίπου. Επίσης συνιστάται στον ασθενή η χρήση γυαλιών ηλίου, καθώς η υπέρυθρη ηλιακή ακτινοβολία είναι επιβαρυντικός παράγοντας υποστροφής. Σε περίπτωση έντονου πόνου χορηγούνται ισχυρά παυσίπονα.

testimonialsBanner

Κλείστε Online Ραντεβού

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά!

captcharefresh