Ενδοϋαλοειδικές Εγχύσεις (Ενέσεις) anti-VEGF

Σε ποιες παθήσεις εφαρμόζονται ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις (ενέσεις) anti-VEGF στον οφθαλμό;

Ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις με anti-VEGF παράγοντα εφαρμόζονται στις εξής περιπτώσεις:

  • Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας υγρού τύπου
  • Διαβητικό Οίδημα της ωχράς κηλίδας
  • Παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
  • Απόφραξη κεντρικής ή κλάδου φλέβας του αμφιβληστροειδούς
  • Μυωπική νεοαγγείωση στην περιοχή της ωχράς
  • Σε διάφορες άλλες περιπτώσεις οιδήματος της ωχράς κηλίδας

Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί για να πραγματοποιηθούν οι εγχύσεις;

Θα πρέπει να γίνει ένας προεγχειρητικός έλεγχος στο ιατρείο μας που περιλαμβάνει λήψη οπτικής οξύτητας, εξέταση OCT της ωχράς κηλίδας και ψηφιακή φωτογράφιση του αμφιβληστροειδούς. Απαιτείται επίσης μία εξέταση αγγειογραφίας αμφιβληστροειδούς που θα δώσει και την τελική επιβεβαίωση της πάθησης. Στη συνέχεια θα συζητηθεί το πλάνο της θεραπείας  και θα κανονιστεί το ραντεβού για την πρώτη έγχυση. Στους μετεγχειρητικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται με εξέταση OCT και βυθοσκόπηση θα κανονιστούν και οι υπόλοιπες θεραπείες.

Τι προφυλάξεις πρέπει να ληφθούν πριν και μετά την ενδοϋαλοειδική έγχυση;

Πριν την ενδοϋαλοειδική έγχυση δεν πρέπει να ληφθεί καμία προφύλαξη. Μετά την επέμβαση χορηγείται αγωγή με κολλύρια για 2 ημέρες.

Ποση ώρα διαρκεί η ενδοϋαλοειδική έγχυση;

Η επέμβαση διαρκεί περίπου 5 λεπτά. Ο ασθενής πρέπει να βρίσκεται στην κλινική 30 λεπτά πριν την έγχυση. Μπορεί να γυρίσει στο σπίτι του 10 λεπτά μετά την επέμβαση αφού του δοθούν μετεγχειρητικές οδηγίες.

Θα πονέσει ο ασθενής κατά τη διάρκεια της επέμβασης;

Ο ασθενής δε θα πονέσει κατά τη διάρκεια της έγχυσης καθώς χρησιμοποιούνται αναισθητικές σταγόνες. Μετεγχειρητικά δεν υπάρχει καμία ενόχληση.

Σε πόσες εγχύσεις πρέπει να υποβληθεί ο ασθενής;

Ο αριθμός των εγχύσεων εξαρτάται από το είδος της πάθησης και την ανταπόκριση στον τύπο του φαρμάκου. Στην περίπτωση της εκφύλισης ωχράς κηλίδας υγρού τύπου ακολουθείται το πρωτόκολλο “treat and extend” με αρχικό σχήμα εγχύσεων ανά μήνα και στη συνέχεια με αραίωση των διαστημάτων επανάληψης των ενέσεων. Στην περίπτωση που κάποιος ασθενής δεν βελτιώνεται πλέον με τη χρήση ενός τύπου anti-VEGF μπορεί να γίνει εναλλαγή σε άλλο τύπο anti-VEGF ή  ενδοϋαλοειδική έγχυση κορτιζόνης.

Πότε θα φανούν τα αποτελέσματα των εγχύσεων ως προς την οπτική οξύτητα;

Τα αποτελέσματα των εγχύσεων ως προς την οπτική οξύτητα εξαρτώνται από το είδος και τη σοβαρότητα της πάθησης καθώς και την ανταπόκριση του ασθενούς στο συγκεκριμένο φάρμακο που εγχύεται στην υαλοειδική κοιλότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις η βελτίωση στην όραση του ασθενούς είναι θεαματική και γρήγορη. Επειδή σε αρκετές περιπτώσεις η πάθηση υποστρέφει με μείωση της οπτικής οξύτητας θα πρέπει ο ασθενής να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι θα υποβληθεί σε μεγάλο αριθμό εγχύσεων προκειμένου να διατηρήσει το καλό αποτέλεσμα και τη σταθερότητα στην όρασής του.

testimonialsBanner

Κλείστε Online Ραντεβού

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά!

captcharefresh