Επιαμφιβληστροειδική ή Επιωχρική Μεμβράνη

Αναφέρεται στο σχηματισμό μίας λεπτής και διαφανούς αρχικά μεμβράνης επάνω από την περιοχή της ωχράς κηλίδας. Η μεμβράνη αυτή θεωρείται αποτέλεσμα αυτοάνοσων αντιδράσεων του οφθαλμού στις ηλικιακές αλλαγές του υαλώδους σώματος, όπως είναι ή οπίσθια αποκόλληση του από τον αμφιβληστροειδή. Η μεμβράνη αυτή όσο μεγαλώνει σε πάχος, τεντώνει την περιοχή της ωχράς κηλίδας με αποτέλεσμα την αύξηση του πάχους, τη δημιουργία οιδήματος, καθώς και αλλαγή της ανατομίας της. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει και σε (ψευδο)οπές. Το πρόθεμα ψεύδο- χρησιμοποιείται γιατί οι οπές είναι ατελείς.

Τα αίτια εμφάνισης επιαμφιβληστροειδικής μεμβράνης εκτός απο τη θεωρία της αυτοάνωσης αντίδρασης είναι:

  • Ιδιοπαθή (άγνωστα) - Η ηλικία πάντως, παίζει καθοριστικό ρόλο αφού η επιωχρική μεμβράνη εμφανίζεται κυρίως μετα τα 60 έτη της ηλικίας και το ποσοστό αυξάνεται ραγδαία μετα τα 75
  • Δευτερογενή:
    - Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια
    - Οπίσθια αποκόλληση υαλώδους
    - Φλεγμονή του οφθαλμού
    - Τραύμα
    - Προηγούμενη θεραπεία με θερμικό (Argon) laser
    - Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

Οι ασθενείς που πάσχουν από την ύπαρξη επιαμφιβληστροειδικής ή επιωχρικής μεμβράνης παραπονούνται για:

  • Παραμορφωμένες εικόνες, ειδικά ευθείες γραμμές που φαίνονται κυμματιστές (μεταμορφωψία)
  • Θάμβος όρασης
  • Mονόφθαλμη διπλωπία
  • Ανισοεικονία (οι εικόνες φαίνονται μεγαλύτερες με τον ένα οφθαλμό σε σχέση με τον άλλο)

Για τη διάγνωση πρέπει να υποβληθούν σε:

  • Μέτρηση της καλύτερα διορθούμενης οπτικής οξύτητας. Σε προχωρημένες περιπτώσεις η όραση είναι αισθητά μειωμένη
  • Amsler Grid Test
  • Βυθοσκόπηση με μυδρίαση. Σε προχωρημένες περιπτώσεις είναι χαρακτηριστική η εικόνα στην περιοχή της ωχράς κηλίδας, που φαίνεται τεντωμένη και τα αγγεία που την τροφοδοτούν ελαφρά διαστρεβλωμένα. Η μεμβράνη έχει τη μορφή μιας γυαλιστερής ζελατίνας
  • OCT οπισθίου ημιμορίου. Πιστοποιεί την πάθηση με χαρακτηριστικές εικόνες που αποκαλύπτουν την επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη επάνω από την περιοχή της ωχράς κηλίδας. Με τις φασματικές τομές που παρέχει, μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια το πάχος, να αναλυθούν με λεπτομέρεια οι δομές των στοιβάδων του αμφιβληστροειδούς και να παρατηρούνται οι αλλαγές στην ανατομία της περιοχής.

Η ύπαρξη επιαμφιβληστροειδικής μεμβράνης μπορεί να μην εμφανίζει συμπτώματα στον ασθενή ή αυτά να είναι πολύ ήπια. Με βάση την εξέταση OCT οπισθίου ημιμορίου μπορούμε να δούμε την πάχυνση της ωχράς κηλίδας καθώς και την περίπτωση συνυπάρχουσας (ψευδο)οπής.

Η αντιμετώπιση της πάθησης είναι μόνο χειρουργική και γίνεται με έπεβαση υαλοειδεκτομής και ξεφλούδισμα (peeling) της μεμβράνης.

Η απόφαση για το εάν και πότε πρέπει ένας ασθενής που πάσχει από επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη, να υποβληθεί σε επέμβαση εξαρτάται από τη μείωση της οπτικής του οξύτητας και το κατά πόσο αυτή επηρεάζει την ποιότητα της ζωής του.

Η επέμβαση πραγματοποιείται με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων που απομακρύνουν την μεμβράνη.

Η χρόνος αποκατάστασης της όρασης είναι εξατομεικευμένος και το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται από τη βλάβη που έχει προκαλέσει η μεμβράνη στην μορφολογία της ωχράς.

testimonialsBanner

Κλείστε Online Ραντεβού

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά!

captcharefresh