Σε κάποιες περιπτώσεις το χαλάζιο εμφανίζεται απότομα, είναι ιδιαίτερα ερυθρό και επίπονο. Εδώ έχουμε επιμόλυνση του χαλαζίου με κάποιο βακτήριο και δημιουργία πυώδους εσωτερικού αποστήματος. Το χαλάζιο μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία και συχνά σχετίζεται άμεσα με τη βλεφαρίτιδα και τη συστηματική νόσο ροδόχρου ακμή.
Η διάγνωση του χαλαζίου πραγματοποιείται με βάση την κλινική του εικόνα μακροσκοπικά ή με αναστροφή του βλεφάρου και βιομικροσκόπηση στη σχισμοειδή λυχνία.
Εάν το χαλάζιο παρουσιάζει επιμόλυνση και έντονη φλεγμονή αντιμετωπίζεται συντηρητικά με:
- Οφθαλμικές αντιβιοτικές αλοιφές για περίοδο 10 ημερών περίπου
- Κολλύρια που περιέχουν αντιβίωση και κορτιζόνη για 5 ημέρες περίπου
- Θερμά επιθέματα (κομπρέσες) και καλό πλύσιμο των βλεφάρων με ειδικά οφθαλμικά μαντηλάκια
- Σε επίπονη και έντονη φλεγμονή, με αντιβίωση από το στόμα (αζυθρομικίνη)
Όταν περάσει η φλεγμονή και παραμείνει όμως η διόγκωση στο βλέφαρο, συνεχίζεται η συντηρητική θεραπεία με θερμά επιδέματα και καθαρισμό των βλεφάρων. Σε πολλές περιπτώσεις το χαλάζιο υποχωρεί, αλλά και σε πολλές άλλες παραμένει. Τότε απαιτείται χειρουργική διάνοιξη η οποία πραγματοποιείται σε σηπτικό χειρουργείο με τοπική αναισθησία:
- Τα μάτι του ασθενούς καλύπτεται με ειδικό drape
- Με ειδικό εργαλείο αναστρέφεται το βλέφαρο και συσφίγγεται η διογκωμένη περιοχή εσωτερικά του βλεφάρου
- Με μαχαιρίδιο γίνεται διάνοιξη και αφαιρείται το σμήγμα εντός του αδένα
- Ο οφθαλμός καλύπτεται με πιεστική επίδεση
Σε περιπτώσεις που η διόγκωση παρατηρείται περισσότερο στο εμπρός μέρος του βλεφάρου η επέμβαση μπορεί να γίνει από την πρόσθια πλευρά με χρήση 1-2 ραμμάτων που θα κλείσουν την ουλή. Το χαλάζιο αντιμετωπίζεται και χωρίς επέμβαση με έγχυση κορτιζόνης.Σε πολλαπλές υποστροφές χαλαζίων θα πρέπει να γίνει διαφοροποίηση με τη βοήθεια βιοψίας για κακοήθειες σμηγματογόνων αδένων.