Αντανακλαστικό βλεφαρόσπασμο, ως αντίδραση του οφθαλμού σε οποιοδήποτε εξωτερικό αίτιο που προκαλεί ενόχληση στο εσωτερικό ή εξωτερικό του οφθαλμού. Διαρκεί μέχρι να καταπολεμηθεί η αιτία.
Καλοήθη ιδιοπαθή βλεφαρόσπασμο που αποτελεί μία εστιακή δυστονία, δηλαδή μία ακούσια και επιμένουσα συστολή των περιοφθαλμικών μυών. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα διαρκούν λίγο και εξαλείφονται χωρίς θεραπεια, δυστυχώς ύπαρχουν όμως περιστατικά ασθενών όπου οι ενοχλήσεις είναι χρόνιες και επιμένουσες. Αν και ο όρος ιδιοπαθής αναφέρεται στο ότι δεν έχει βρεθεί η ακριβής αιτία της πάθησης, υπάρχουν στατιστικές μελέτες που αναφέρονται σε αίτια. Αυτά είναι:
- Άγχος
- Έλλειψη ύπνου
- Ξηροφθαλμία
- Φωτοευαισθησία
- Χρήση φαρμάκων
- Δυσλειτουργία των βασικών γαγγλίων του εγγεφάλου που ρυθμίζουν τις συντονισμένες κινήσεις του οργανισμού
- Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να συνδέεται με εγκεφαλικό επεισόδιο που προκάλεσε βλάβες στα βασικά γάγγλια
Τα συμπτώματα του χρόνιου καλοήθους ιδιοπαθούς βλεφαροσπασμού είναι:
- Κλείσιμο του οφθαλμού για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από αυτό του κανονικού βλεφαρισμού. Η συστολή των μυών και το σφίξιμο είναι τόσο έντονο που οι ασθενείς αδυνατούν σε κάποιες περιπτώσεις να ανοίξουν τα μάτια τους χωρίς μεγάλη προσπάθεια, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε παροδική λειτουργική τύφλωση. Αυτό μπορεί να επηρεάσει κατά πολύ τη ζωή των ασθενών, καθώς το μάτι τους παραμένει κλειστό από λεπτά μέχρι ώρες και επομένως δε δύναται να δει
- Ξηροφθαλμία
- Φωτοευαισθησία στην ηλιακή ακτινοβολία και έντονο φως
- Σε κάποιες περιπτώσεις οι ανεξέλεγτες συστολές των μυών επεκτείνονται και σε άλλες περιοχές του προσώπου όπως είναι η μύτη
Όλοι οι ασθενείς με συμπτώματα βλεφαροσπασμού που διαρκούν περισσότερο από μία εβδομάδα, πρέπει να επισκεφθούν οφθαλμίατρο για διάγνωση της πάθησης και αντιμετώπισης της.
Ο καλοήθης ιδιοπαθής βλεφαροσπάσμός, δύσκολα ελέγχεται πλήρως. Η επέμβαση της επιλογής είναι οι ενέσεις με αλλαντική τοξίνη (Botox ή Dysport). Υπάρχει επίσης μία χειρουργική επέμβαση που εφαρμόζεται τον τελευταιο καιρο και περιλαμβάνει διάφορες μυεκτομές, αλλά και αυτή δεν απαλλάσει τον ασθενή απο τη θεραπεία με αλλαντική τοξίνη.