Αφαίρεση Πτερυγίου

Τι είναι το πτερύγιο;

Αποτελεί μία υπερτροφική ανάπτυξη του ινοαγγειακού ιστού του επιπεφυκότα, η οποία ξεκινά συνήθως από τον έσω κανθό και επεκτείνεται μέχρι τον κερατοειδή. Τα αίτια δημιουργίας του πτερυγίου δεν είναι ακριβώς γνωστά. Σημαντικό ρόλο φαίνεται όμως ότι παίζει η έκθεση του οφθαλμού στην ηλιακή ακτινοβολία, στον αέρα και στη σκόνη. Το πτερύγιο έχει τριγωνικό σχήμα. Σε αρχικά στάδια προκαλεί ερυθρότητα και αίσθηση ξένου σώματος, στη συνέχεια όμως καθώς μεγαλώνει, μπορεί να προκαλέσει μείωση της όρασης είτε δημιουργώντας αστιγματισμό, είτε καλύπτοντας το κέντρο του κερατοειδούς εμποδίζοντας τα φωτεινά ερεθίσματα να περάσουν μέσα από την κόρη.

Πως διαγιγνώσκεται το πτερύγιο;

Διαγιγνώσκεται μακροσκοπικά εάν είναι μεγάλο ή κατά τη βιομικροσκόπηση με τη σχισμοειδή λυχνία.

Πότε πρέπει να αφαιρεθεί το πτερύγιο χειρουργικά;

Το πτερύγιο αντιμετωπίζεται χειρουργικά στην περίπτωση που:

  • Εμποδίζει την όραση, καθώς είναι τόσο μεγάλο που έχει φτάσει στον οπτικό άξονα
  • Δημιουργεί μεγάλο αστιγματισμό που δε διορθώνεται ορθά με γυαλιά
  • Φλεγμαίνει συχνά, παρουσιάζοντας έντονη ερυθρότητα που ενοχλεί τον ασθενή
  • Ο ασθενής επιθυμεί να το αφαιρέσει για αισθητικούς λόγους

Πόση ώρα διαρκεί η επέμβαση και πώς πραγματοποιείται;

Η επέμβαση κρατάει περίπου 20 λεπτά υπό τοπική αναισθησία. Πραγματοποιείται με απόξεση του υπερπλαστικού ιστού από τον κερατοειδή κατά την οποία  πραγματοποιείται μερική αφαίρεση επιθηλίου. Στη συνέχεια με ταυτόχρονη αφαίρεση τμήματος και συρραφή του επιπεφυκότα ολοκληρώνεται η επέμβαση.

Ο ασθενής αισθάνεται πόνο κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση;

Ο ασθενής δεν αισθάνεται πόνο κατά την επέμβαση αφού χρησιμοποιείται τοπική αναισθησία. Μετά την επέμβαση υπάρχει ήπιος έως μέτριος πόνος που αντιμετωπίζεται με παυσίπονα και διαρκεί περίπου 1-2 μέρες

Τι να περιμένει ο ασθενής μετά την επέμβαση;

Ο ασθενής θα επιστρέψει σπίτι του 30 λεπτά μετά την επέμβαση. Τοποθετείται θεραπευτικός φακός επαφής ή σφικτή επίδεση μέχρι να επουλώσει το τραύμα του κερατοειδούς για 2-3 ημέρες. Τα ράμματα στον επιπεφυκότα αφαιρούνται μετά από 10 μέρες.

Τι περιλαμβάνει η πρώιμη και όψιμη μετεγχειρητική αγωγή και προφύλαξη;

Η μετεγχειρητική αγωγή περιλαμβάνει κολλύρια και οφθαλμική αλοιφή που περιέχουν κορτιζόνη και αντιβίωση για 10 ημέρες περίπου. Επίσης συνιστάται στον ασθενή η χρήση γυαλιών ηλίου, καθώς η υπέρυθρη ηλιακή ακτινοβολία είναι επιβαρυντικός παράγοντας υποστροφής. Σε περίπτωση έντονου πόνου χορηγούνται ισχυρά παυσίπονα.

Μπορεί το πτερύγιο να εμφανιστεί ξανά;

Υπάρχει μικρή πιθανότητα υποστροφής του πτερυγίου μετά από κάποιο διάστημα. Ο ήλιος είναι επιβαρυντικός παράγοντας. 

testimonialsBanner

Κλείστε Online Ραντεβού

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά!

captcharefresh