Αφαίρεση Χαλαζίου

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά ένα χαλάζιο;

Στις περιπτώσεις που ένα χαλάζιο δεν έχει ανταποκριθεί στη συντηρητική θεραπεία και παραμένει για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός στο βλέφαρο ενός οφθαλμού θα πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά εφόσον το επιθυμεί ο ασθενής. Υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις χαλαζίων που υποστρέφουν χωρίς επέμβαση μετά από διάστημα μηνών.

Πώς γίνεται η επέμβαση αφαίρεσης χαλαζίου;

Η χειρουργική διάνοιξη, η οποία πραγματοποιείται σε σηπτικό χειρουργείο με τοπική αναισθησία, περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

  • Το μάτι του ασθενούς καλύπτεται με ειδική γάζα
  • Πραγματοποιείται τοπική αναισθησία του βλεφάρου
  • Με ειδικό εργαλείο αναστρέφεται το βλέφαρο και συσφίγγεται η διογκωμένη περιοχή εσωτερικά του
  • Με μαχαιρίδιο γίνεται διάνοιξη και αφαιρείται το σμήγμα εντός του αδένα
  • Ο οφθαλμός καλύπτεται με πιεστική επίδεση

Σε περιπτώσεις που η διόγκωση παρατηρείται περισσότερο στο εμπρός μέρος του βλεφάρου η επέμβαση μπορεί να γίνει από την πρόσθια πλευρά με χρήση 1-2 ραμμάτων που θα κλείσουν την ουλή. Το χαλάζιο αντιμετωπίζεται και χωρίς επέμβαση με έγχυση κορτιζόνης.

Υπάρχει πόνος κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση;

Ο ασθενής δεν αισθάνεται πόνο καθώς το βλέφαρο έχει αναισθητοποιηθεί τοπικά αλλά νιώθει πίεση κατά την αναστροφή και σύσφιξη της διογκωμένης περιοχής. Μετά την επέμβαση δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ενοχλήσεις.

Τι να περιμένει ο ασθενής μετά την επέμβαση;

Μετά την επέμβαση το μάτι παραμένει καλυμμένο για 1 νύχτα με σφικτή επίδεση. Την επομένη ημέρα το πρωί ο ασθενής αφαιρεί μόνος του το κάλυμμα και ξεπλένει το μάτι του με άφθονο νερό. Η μετεγχειρητική αγωγή περιλαμβάνει οφθαλμική αλοιφή για 10 ημέρες. Στην περίπτωση που η διάνοιξη έχει γίνει από μπροστά και υπάρχουν ράμματα στο βλέφαρο θα πρέπει αυτά να αφαιρεθούν 3-4 ημέρες μετά την επέμβαση.

Υπάρχει περίπτωση υποτροπής χαλαζίου που έχει αφαιρεθεί χειρουργικά;

Το συγκεκριμένο χαλάζιο που έχει αφαιρεθεί δεν υπάρχει περίπτωση να υποστρέψει καθώς ο μεϊοβιανός αδένας που το προκαλεί έχει αφαιρεθεί. Σε περίπτωση εμφάνισης χαλαζίου στο ίδιο σημείο πρόκειται για νέα εμφάνιση σε γειτονικό αδένα. Ένα χαλάζιο που υποτροπιάζει στον ίδιο αδένα θα πρέπει να δώσει υποψία για κακοήθεια μεϊοβιανού αδένα μία εξαιρετικά σπάνια πάθηση που πρέπει να ταυτοποιηθεί με βιοψία. Η συχνή εμφάνιση χαλαζίων σε διάφορα σημεία υποδηλώνει ύπαρξη οπίσθιας βλεφαρίτιδας που θα πρέπει να θεραπευτεί με ειδική αγωγή.

testimonialsBanner

Κλείστε Online Ραντεβού

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά!

captcharefresh